Kamis, 30 Juli 2015

kesalahan berantai pada kaum ibu

Ada satu kesalahan berantai pada kaum ibu..
Yakni :
Duluu wktu ibu saya melahirkan saya.. Yg mengurusi saya d awal2 kehidupan adl nenek saya dr mandi, membedong, memberi makan pisang..dan ibu saya hny duduk mlihat mperhatikan menerima dg lapang ocehan nenek "ngurus anak tuh begini" "anak tuh harus di giniin, di gituin" (berdasar tradisi)
Saya sdh besar ketika saya melahirkan anak pertama mama saya mngambil alih utk mmandikan dan mngurus sy hanya tau jadi.. Habis d bedong sudah mandi sy mnyusui dlm keadaan anak sudah wangi.
Tp saya tersadar.. Tdk boleh bgni.. "Ini anak sy, maka saya ambil alih" saya mandikan sesuai tuntunan ilmu pengetahuan terbaru dan hangatkan sesuai tuntutan yg terbaru..
Dan rantai itupun putus..
Anak kedua anak ketiga saya mngurusi sndiri..
Dan bagaimana dg anak sy nanti.. Mereka akan mengurus cucu sy oleh tangan mereka sendiri..
Tp perlu d ajarin? Iya betul.. Tp ajarkan sblm itu lahir.. Stlh lahir maka praktekan.. Nti kan Allah yg akan memintai pertanggungjawaban ibu bapak thd anaknya. Bukan neneknya dulu..
Yuu ibu2 hebat kita putus rantainya.. Kita lah sejatinya penanggung jawab thd anak2 kita.. Biarkan neneknya selonjor kipas dan sholat sunnah dan baca al qur'an tanpa hrs mndengar tangisan cucunya yg mbuat mereka panik.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar